Voorkom ongewenst internetverbruik in het buitenland in zones 2, 3 en 4

Als je in het buitenland alle internetsessies tussen je smartphone en een lokaal netwerk wil voorkomen, is het uitzetten van 'data roaming' op je toestel niet altijd voldoende. Om ongewenste internetsessies te voorkomen moet je op je telefoon ‘data roaming’ uitzetten én in Mijn Simpel ‘Internetten in het buitenland’ uitzetten.

Internet in het buitenland uitzetten op je telefoon én in Mijn Simpel

Om er 100% zeker van te zijn dat je telefoon geen internetkosten maakt in het buitenland zet je op je telefoon ‘data roaming’ uit en in Mijn Simpel de optie “Internetten in het buitenland” uit. Ga in Mijn Simpel naar de tab ‘buitenland’ en zet de instelling ‘Internetten in het buitenland’ uit.

Let op: je toestel kan nu geen internetsessie via je abonnement meer opstarten in het buitenland. Als je toch zelf een internetsessie wil opstarten moet je deze instelling eerst weer inschakelen. Omdat deze instelling zich in Mijn Simpel bevindt en je internet via je abonnement juist hebt uitgezet, heb je in het buitenland wifi nodig om de instelling weer aan te kunnen zetten. Uiteraard kun je wel via wifi internetten.

Data roaming én 4G uitzetten op het toestel

Als je geen internet wil gebruiken in het buitenland en geen toegang hebt tot Mijn Simpel, kun je op je smartphone ‘data roaming’ en 4G uitzetten. Doorloop de volgende stappen om te voorkomen dat er een IP-verbinding met het mobiele buitenlandse netwerk bestaat:

  1. Zet 'data roaming' uit op je toestel
  2. Schakel het toestel naar 2G/3G-modus (zie Toestelhulp voor hulp bij instellen)
  3. Zet het toestel uit - en weer aan

Op deze manier kan je telefoon geen internetsessie starten op een buitenlands netwerk. Als je weer wilt kunnen internetten kun je 'data roaming' opnieuw aan zetten. Als het je voorkeur heeft kun je 4G ook weer aanzetten. Vergeet niet deze 3 stappen opnieuw uit te voeren als je internet weer uit zet.

SMS bij aankomst

Zodra je toestel contact maakt met een mobiel netwerk in zone 2, 3 of 4 krijg je een sms waarmee we je eraan herinneren dat ‘data-roaming’ in Mijn Simpel én op het toestel uitgezet moet worden als je geen mobiel internet in het buitenland wil gebruiken.

Hoe kan een telefoon internet gebruiken als je data roaming uit hebt gezet?

Het uitzetten van 'data roaming' op smartphones is niet altijd voldoende om alle internetsessies tussen het toestel en het netwerk te voorkomen. Hoe kan dit? Smartphones die 4G ondersteunen zullen bij het verbinden met een nieuw netwerk altijd als eerste verbinding proberen te maken met 4G (alvorens 3G en 2G). Wanneer deze verbinding opgezet is, komt er een IP-verbinding beschikbaar voor de diensten internet en bellen (Volte). Schakel je vervolgens 'data roaming' uit dan blijft de IP-verbinding beschikbaar voor bellen of gebeld worden over 4G (zelfs als je geen gebruik maakt van bellen via 4G). Het toestel kan nu zelf geen data meer versturen of ontvangen. Mobiele telefoons zonder 4G hebben hier geen last van.

Het mobiele netwerk zelf en de toepassingen op het internet waar apps op het toestel mogelijk al contact mee hadden gelegd, zijn niet op de hoogte van het feit dat 'data roaming' is uitgezet op het toestel. Het internet werkt namelijk bi-directioneel. Deze toepassingen kunnen nog steeds kleine hoeveelheden data verbruiken of naar het toestel sturen omdat de IP-verbinding beschikbaar is. Het mobiele netwerk biedt deze data dan ook gewoon aan bij het toestel, maar deze is niet zichtbaar voor de eindgebruiker. De data wordt wel geteld en bij de gebruiker in rekening gebracht.

Het netwerk kan niet zien of het toestel de data wel of niet verwerkt. Dit verklaart waarom gebruikers toch kosten voor internetverbruik in rekening gebracht kunnen krijgen terwijl 'data roaming' op het toestel uitgeschakeld was. Dit issue is inherent aan de werking van 4G.

Gebruik de vliegtuigmodus

Het aanzetten van de vliegtuigmodus op je telefoon tijdens een vlucht is niet alleen om veiligheidsredenen aan te raden. Je voorkomt er ook mee dat je toestel een signaal van een zendmast uit het land waar je boven vliegt kan oppikken, en dus onverwachte kosten tot gevolg kan hebben.